τόσοι άνθρωποι, μερικές χιλιάδες πια, βασανιζόμαστε άδικα τρέχοντας πίσω από έναν θολό σκοπό κάποιων άλλων, που φαίνεται επιτούτου ακατανόητος γιατί ξεφεύγει από το μέτρο της λογικής και αναρωτιέσαι Είναι δυνατόν να μην βλέπουνε την πραγματικότητα; τόση απώλεια (δυνάμεων, χρημάτων, ποιότητας, ιστορίας, αγάπης στον θεσσαλονικιώτικο λαό, στον ελληνικό κόσμο, συνέχειας, αξιοπιστίας);

ένα χρόνο πριν, με αφορμή ένα βίντεο κατασκευασμένο επιτούτου από τους «κάποιους άλλους», βίντεο που μόνο θαυμασμό θα μπορούσε να προκαλέσει όταν δημοσιεύτηκε σε όσους δεν γνωρίζουν, κάθισα κάτω να μελετήσω ήρεμα τα στοπ-καρέ που δημοσιεύονταν στον ηλεκτρονικό τύπο, γιατί prima vista κάτι κουτσό και παράταιρο μου έβγαινε κοιτώντας μόνο το βίντεο https://youtu.be/-IvQKSEiBAY.

η σκόπιμη παραποίηση της πραγματικότητας σε μένα, που ήξερα από πρώτο χέρι το αρχαίο αυτό τοπίο εμβαδού 1,5 στρέμματος -ήμουν η διευθύντρια της ανασκαφής ως επικεφαλής της οικείας υπηρεσιακής μονάδας του υπουργείου Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη από το 2011 ως το 2014- , ήταν προφανής. ένα πιασάρικο βίντεο για λαϊκή κατανάλωση… τότε δημοσίευσα το παρακάτω κείμενο στην προσωπική μου ιστοσελίδα στο facebook https://www.facebook.com/100002223044885/posts/2968020289948710/ και το συνόδευσα με τις τρεις φωτογραφίες-στοπ-καρέ δημοσιευμένα στον τύπο, που βάζω και εδώ.

«εκτός λοιπόν από το χρόνο που δεν φτάνει και το 2023 μετρό με Βενιζέλου δεν θα δείτε (έχουν γραφτεί και ειπωθεί αρκετά, ικανά σε ποσότητα νομίζω για να πεισθείτε ότι δουλευόμαστε μεταξύ μας για να περνάει η ώρα), εγώ ρωτώ;

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΚΑΙ Η ΑΡΧΑΙΑ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟ ΣΤΑΘΜΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΥΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ;

παρατηρήστε παρακαλώ αυτές τις τρεις φωτογραφίες και συγκρίνετέ τις μεταξύ τους. προέρχονται από τα πρόσφατα δημοσιεύματα που έχουν στοπ καρέ από το περίφημο βίντεο, όπως μας λένε.

βλέπετε εσείς τον δρόμο πουθενά; εκεί που πατάνε οι κυλιόμενες είναι η καρδιά του αρχαίου τοπίου. τη βλέπετε πουθενά;

δείτε μόνοι σας πως η μεσαία φωτο είναι διαφορετική, προέρχεται από άλλη μελέτη, και ωστόσο χρησιμοποιείται για να αποδείξει τη μοναδικότητα του σταθμού όταν τελειώσει. εικονίζει το σύνολο της αρχαίας γειτονιάς, όπως η Κίνηση των Πολιτών και εμείς οι αρχαιολόγοι θέλουμε να παραμείνει ανέπαφη στο -1 επίπεδο του σταθμού.

στις δύο ακριανές φωτο όμως πού είναι τα αρχαία που εικονίζονται στη μεσαία φωτογραφία; τα βλέπετε εσείς και μήπως μόνον εγώ δεν τα βλέπω;

οι πεσσοί του τρουλαίου οικοδομήματος πάνω στη διασταύρωση που εξέχουν, διευκολύνουν τη σύγκριση, ώστε να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασιν ότι δ ο υ λ ε υ ό μ α σ τ ε μ ε τ α ξ ύ μ α ς γ ι α ν α π ε ρ ν ά ε ι η ώ ρ α..
να σας το πω με άλλα λόγια: θα κόψουν τα υφιστάμενα αρχαία σε κομμάτια, θα τα αποθηκεύσουν αλλού, όταν τελειώσει ο σταθμός θα επιστρέψουν λίγα από αυτά για να τα βάλουν δεξιά και αριστερά, όπως στις δυο ακριανές φωτογραφίες, και εκεί που έχουμε πλήρη γειτονιά με δρόμους, σπίτια και μαγαζιά, θα έχουμε κάτι ντουβάρια εκατέρωθεν που δεν θα διηγούνται ΤΙΠΟΤΑ.

άντε, καληνύχτα Μαργαρίτα!»

θα μπορούσα να γράφω χιλιάδες σελίδες για το θέμα, για τα συναφή θέματα που πυροδότησε, για τους ανθρώπους που αναμίχθηκαν, έχω και ένα τεράστιο οργανωμένο αρχείο που μπορώ να κάνω με τα κρεμμυδάκια τους ιδιοκτήτες μερικών φωνών που τώρα κόπτονται για την κατά χώραν διατήρηση..

ΥΓ.: για όποιον έχει περιέργεια για τα ευρήματα αυτά καθ´εαυτά και όχι φυσικά μόνον για του σταθμού Βενιζέλου, μπορεί να ανατρέξει στα σχετικά μου άρθρα που έχω ανεβάσει στο https://independent.academia.edu/DespinaMakropoulou/Thessaloniki-metro-under-construction

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.