τα δύο τελευταία χρόνια, που όλοι μας κλειστήκαμε στο σπίτι, άλλος λίγο και άλλος πολύ εξαιτίας της πανδημίας, ασχολούμαι με την καταγραφή του αρχείου μου και της βιβλιοθήκης μου. κάπου είχα καταχωνιασμένα τα σχολικά μου βιβλία και τα άνοιξα, τα νεότερα από αυτά μισόν αιώνα μετά! συγκινήθηκα επανειλημμένα φυλλομετρώντας τα. έψαχνα για τυχόν ψηφιακά τους αντίγραφα στο διαδίκτυο. για εκδόσεις πριν από τη χούντα, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά φτωχά.
τις εικόνες, που χάραξε ο Τάσσος Α. στο σχολικό μου βιβλίο της Α´ τάξης του Γυμνασίου «Εγχειρίδιον Ζωολογίας», με κείμενα του Παν. Τσίληθρα και έκδοση του ΟΕΔΒ του 1967, τις επέλεξα και τις ανέβασα για να τις χαρούμε όλοι. δεν είναι μόνον αυτές στο βιβλίο, είναι όμως οι μόνες με συγκροτημένα χαρακτηριστικά ζωγραφικού πίνακα η κάθε μία. ας είναι ασπρόμαυρες, έγχρωμες τις βλέπεις.
το βιβλίο αυτό, στην ίδια κιόλας έκδοση, έχει ανεβεί στο διαδίκτυο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, με άλλη όμως ματιά που εξυπηρετεί τους σκοπούς του συγκεκριμένου ιστοχώρου. εγώ το προσέγγισα αλλιώς, σαν το παιδί που μεγάλωσε, σαν τις μέρες που το ονειρεύτηκα -έχτιζα τότε μυθιστορήματα ολόκληρα πάνω στα βιβλία που ακουμπούσα και με άγγιζαν-, σαν άνθρωπος που έζησα μέσα στην τέχνη και έφαγα ψωμί από αυτήν, σαν μεγάλη που βλέπω τη ζωή πίσω μου, σαν σεβαστική στα έργα και τις ημέρες καλών καγαθών ανθρώπων, που άφησαν χρώματα πάνω στη γη που ακόμη πατώ..
ο χαράκτης και εικονογράφος Αναστάσιος Αλεβίζος (Λευκοχώρα Μεσσηνίας 1914-Αθήνα 1985) με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Τάσσος σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών κοντά στο γλύπτη Θ. Θωμόπουλο και αργότερα στους ζωγράφους Ουμβέρτο Αργυρό, Κωνσταντίνο Παρθένη και τον χαράκτη Γ. Κεφαλληνό (1930-1939).
αγάπησε τη χαρακτική τέχνη και αφοσιώθηκε σε αυτήν. στην Πανελλήνια Καλλιτεχνική Έκθεση του 1938 έλαβε το Βραβείο Χαρακτικής και το 1940 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Χαρακτικής.
μετά τον πόλεμο και την Κατοχή και τη συνεισφορά του στην προετοιμασία του έντυπου προπαγανδιστικού υλικού κατά των κατακτητών, συνέχισε να ασχολείται με τη χαρακτική ως το θάνατό του.
από το 1955-1967 σχεδίαζε και γραμματόσημα για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και μετά το 1948 ασχολήθηκε με την εικονογράφηση βιβλίων για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο για λογαριασμό του Οργανισμού Εκδόσεως Σχολικών Βιβλίων (ΟΕΣΒ), μετέπειτα Διδακτικών (ΟΕΔΒ), αυτή του όμως η δημιουργία δεν είναι γνωστή.
προσπάθησα να εντοπίσω κι άλλα σχολικά βιβλία που να έχει εικονογραφήσει ο Τάσσος, αλλά προς το παρόν δεν τα έχω καταφέρει. μόλις το κατορθώσω, θα επανέλθω..
πηγές: Στέλιου Λυδάκη, Λεξικό των Ελλήνων Ζωγράφων και Χαρακτών (16ος 20ός αιώνας), Αθήνα 1976, σ. 423-424 και Βικιπαίδεια: https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%AC%CF%83%CF%83%CE%BF%CF%82_(%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%82), Δανάη Μπασαντή, Η έκθεση του Α. Τάσσου στο Μουσείο Μπενάκη (03.12.2015 – 31.01.2016), http://skepsuto.blogspot.com/2016/01/blog-post.html

























































